25/04/2024
boze vrouw achter stuur in gestileerde auto met rode vlakken

De grootste ergernissen van bestuurders in 2022

Nederlanders hebben zich afgelopen jaar wederom bont en blauw geërgerd aan het gedrag van anderen in het verkeer. Zo blijkt uit jaarlijks onderzoek van Allianz Direct i.s.m. Direct Research. Niet alleen aan rare manoeuvres tijdens het rijden werden genoemd, maar ook waren de meldingen over afvaldumping (vanuit de auto) niet van de lucht.

Het onderzoek van 2022 – kort door de bocht – samengevat: de hoeveelheid irritatie onder verkeersdeelnemers neemt toe. Waarom wordt niet meteen duidelijk. Onze eigen redactie dacht meteen aan Corona, als één van de belangrijkste factoren. Maar dit blijft natuurlijk gissen.

Irriteren jongere bestuurders zich sneller?  

De uitspraak dat (de ondervraagde) jongeren ongeduldiger lijken te zijn dan de oudere bestuurders, trekt vooral de aandacht. Dat Jongeren (18- tot 34 jarigen) vooral files hoger in hun ergernis lijst hebben staan (15%), dan bestuurders van boven de 41 jaar oud (5%), leidt tot deze conclusie. Onduidelijk is, of er in het onderzoek is meegenomen dat een deel van de oudere bestuurders waarschijnlijk al gepensioneerd is, en daardoor makkelijker de spitsuren op de weg beter kan ontwijken.

Wat zijn de 5 ergste irritatiepunten tijdens autoritten?

Laten we aftellen van vijf naar één:

5: Rechts inhalen

23% van de ondervraagde bestuurders geeft aan het super frustrerend te vinden als een andere bestuurder stiekem voor je kruipt, terwijl hij je net op de rechterrijbaan voorbij is gereden.

4: Afvaldumpers

Verbazend (in het licht van alle milieuproblemen die tegenwoordig spelen), maar helaas nog steeds waar! Blijkbaar denken veel – andere – automobilisten dat hun autoraam uitkomt op een vuilcontainer. Maar liefst 25% van de ondervraagden zien vaak dat andere bestuurders hun afval uit het raam gooien tijdens het rijden, en ergeren zich vervolgens groen en geel!

hand gooit koffiebeker uit de auto

3: Snelheidsduivels

30% geeft aan een hekel te hebben aan mensen die hun voorbij snellen met idiote snelheden. Om zelf maar even de advocaat van de duivel te spelen: interessant dat het andere deel van de ondervraagden zich hier minder aan ergert! Misschien omdat de verleiding van te hard rijden hen niet iets bekend in de oren klinkt?

Jonge man met goggle bril raced in conceptuele auto

2: smartphone afleiding

Slinger de slinger – wie kent het de volgende situatie niet? Je rijdt eerst achter een – op z’n zachtst gezegd –  niet zo stabiel rijdende bestuurder. En ja hoor, bij het inhalen zie je dat de bestuurder zit te appen, te Netflixen of zelfs uitgebreid zit te gamen achter het stuur (ja, echt!). Degene beseft vaak niet hoe erg dit het reactievermogen beïnvloed, en dat dit erg duidelijk te zien is aan zijn of haar manier van rijden. Super ergerlijk voor andere weggebruikers, want zij worden ongevraagd in gevaar gebracht. 45% van de ondervraagden heeft hier dan ook een hekel aan.

Man afgeleid door smartphone in de auto

1: Bumperkleven

En dan, met stip op nummer 1: té lang, té dicht op je voorganger rijden. Dan hebben we het natuurlijk over bumperkleven. 51% van alle ondervraagde bestuurders geeft aan dit zijn of haar grootste irritatie is. Deze manoeuvre levert immers geregeld gevaarlijke verkeerssituaties op, en levert dit nauwelijks tijdwinst op voor degene die, vaak op de rechterbaan, zit te pushen. Helaas rijdt de politie lang niet altijd in de buurt, want – wat veel mensen niet weten – is dit irritante en gevaarlijke rijgedrag is gewoon strafbaar. Dit maakt bumperkleven dus dé absolute no go.