23/04/2024
Flitspalen uit verschillende jaren die steeds kleiner worden
  • Klein, kleiner, kleinst

Als je terugkijkt op zo’n twintig jaar geleden is er een duidelijke trend in onze technologie te ontdekken: alles moet steeds kleiner worden, micro. Denk aan telefoons – ondanks dat beeldschermen wel steeds groter lijken te worden vergeleken met de zogenaamde “dumb phones” uit de nineties, huist er vaak wel een steeds slimmere en krachtigere minicomputer in je broekzak. Deze zijn dus wel degelijk kleiner in verhouding geworden. En dan kun je ook nog denken aan de simkaart die je gebruikt. De eerste simkaart had het formaat van een pinpas. Tegenwoordig zijn ze een stuk kleiner. Ze komen veelal voor in de drie formaten: mini, micro en zelfs als nano-sim.

Ook flitspalen moeten aan deze trend geloven. Dat men in staat is dezelfde technologie in een kleiner kastje te proppen is alleen niet zo zeer direct voordeliger voor de consument/weggebruiker, maar in eerste instantie meer voor handhavers. De kastjes zullen namelijk nog onopvallender worden dan dat ze soms al waren, dat veroorzaakt naar alle waarschijnlijkheid meer boetes en levert dus uiteindelijk meer geld voor de staatskas op. De kastjes zullen waarschijnlijk zo klein zijn dat ze met gemak aan een lantaarnpaal bevestigd kunnen worden.

  • Verkeersveiligheid

Natuurlijk is beboeten niet de enige reden van het vernieuwen van de flitskasten. Het is vaak ook gewoon bittere noodzaak. Net zoals je eigen huis-tuin-en-keukenapparaten hebben flitsers ook onderhoud nodig en gaan ze uiteindelijk maar een beperkt aantal jaren mee. Vermoedelijk gaan veel flitspalen in Nederland nu richting hun houdbaarheidsdatum.

Daarnaast is het behouden en verbeteren van de verkeersveiligheid ook een belangrijke reden om de flitspalen te vernieuwen. De meeste mensen weten immers wel dat hardrijden voor weinig dingen goed is in het verkeer. Je kunt als hardrijder de doorstroom van het verkeer belemmeren doordat je af en toe harder moet remmen en je de tijd waarin je moet reageren verkort drastisch waardoor de kans op gevaarlijke situaties aanzienlijk toeneemt. Om nog maar te zwijgen van de irritatie die je bij andere weggebruikers op kan roepen. Flitsers kunnen bijdragen aan het in toom houden van dit soort gedrag. Het straft natuurlijk al helemaal goed af wanneer je extra verrast wordt door onopvallende exemplaren.

Via een artikel van auto-blog zijn we te weten gekomen dat er maar liefst 750 nieuwe kleine flitsers in 2023 geplaatst zullen worden door heel Nederland. Deze zullen tot zo’n 12 jaar mee kunnen gaan voordat ze weer aan vervanging toe zijn (met misschien, te zijner tijd een nog wel kleiner model).