24/07/2024

Gordel vaak verkeerd gedragen op tv

autogordel die langzaam vast klikt op een roodwitte achtergrond

Op verschillende nieuwskanalen werd vandaag gemeld dat VVN niet blij is met het veelvuldige verkeerde gebruik van autogordels, zoals te zien is in (RTL) tv programma’s als B&B Vol Liefde en Kopen zonder kijken. Volgens de desbetreffende televisiemakers zou dit bewust gedaan zijn omdat anders de microfoon zendertjes die de kandidaten meestal in de auto dragen anders niet goed zouden werken. Als je de gordel op de juiste manier draagt kan deze natuurlijk net tegen het microfoonspeltje aanschuren en ruis veroorzaken. Echter kunnen vele professionals uit het televisievak deze mythe ontzielen, er zijn immers tal van andere programma’s te zien waarbij dit geen enkel probleem is. “Je moet de microfoon gewoon net even iets anders bevestigen, zodat dit geen probleem is”, zegt ook ervaren cameraman Dries Gerritsen, die voor meerdere televisieomroepen zoals AT 5 heeft gewerkt en met dit bijltje moest hakken.

Voor partijen als VVN, die graag de verkeersveiligheid bewaken, zijn dit soort programma’s een doorn in het oog. Juist door dit op een verkeerde manier vaker te laten zien op tv, wordt het gewoon om je gordel niet op een juiste manier te dragen, en geef je eerder het signaal af dat het misschien niet zo belangrijk is. Dat terwijl er al jaren bekend is dat je mét (het juist) dragen van een autogordel de kans op ernstig blijvend letsel tot 40% kunt terugdringen (zie ook deze CBR brochure)! Bovendien kan je op hoge boetes rekenen als je de gordel verkeerd of zelfs helemaal niet draagt tijdens het rijden.

professionele camera die gericht staat op het voorbijkomende verkeer

Zeker als bekende nederlanders of zelfs politici zich niet aan deze wettelijk bepaalde regels kan dit negatieve impact hebben voor de naleving. Zoals ook vorig jaar bleek uit het verhaal rond het maakproces van de VPRO documentaire over D66 partijleider Sigrid Kaag. Want waarom zou jan met de pet op zich wel moeten houden aan dit soort wetten, als de mensen die dit soort wetten bedenken ze negeren en eigen overtredingen proberen te verhullen? En natuurlijk,  elk mens maakt wel eens een foutje. Maar we hebben het hier niet over zomaar iemand. Een politicus, die juist bewust extra in the picture staat, heeft een grote voorbeeldfunctie en dient zich ten alle tijde hier bewust van te zijn. Daar betaald Nederland hen ook voor. Kortom: door dit soort incidenten is het voor partijen als VVN veel lastiger om het tij te keren en de verkeersveiligheid te bevorderen.

De autogordel is overigens niet het enige onderwerp dat lijdt onder dit soort negatieve beeldvorming. Denk ook aan kwesties als mobiele telefonie tijdens het rijden. Hier wordt vaak ook nauwelijks op gelet tijdens het filmen blijkt uit verschillende televisieprogramma’s.

een vrouw met hollywood schoon uiterlijk telefoneert achter het stuur

VVN wil dat programma- en seriemakers zich bewuster zijn van hun voorbeeldfunctie. “Uit alle onderzoeken blijkt dat goed voorbeeld goed doet volgen. Je moet mensen, zeker in goedbekeken programma’s, duidelijk maken hoe ze zich achter het stuur en op de weg horen te gedragen”, zegt VVN-woordvoerder Rob Stomphorst in een interview met de Telegraaf. In hetzelfde artikel beloven de RTL televisiemakers beterschap vanaf nu: “We zijn ons bewust van onze voorbeeldfunctie en hadden er in deze gevallen beter om moeten letten. We gaan dit duidelijker in onze productieprocessen vastleggen.”