24/07/2024

Onduidelijkheid rond verbod benzine snorfiets eindelijk opgehelderd

Grijze man met rugzak op snorfiets vanachter bezien die richting horizon rijdt in een typisch Hollands landschap

Vanwege het Klimaatakkoord had het kabinet plannen aangekondigd om snorfietsen met een benzinemotor te verbieden, met ingang van 2025. Er zouden dan alleen nog maar elektrische snorfietsen verkocht mogen worden vanaf dan. Toch meldt nu.nl vandaag dat deze plannen waarschijnlijk van de baan zijn. Toch wel verwarrend! Wat is het nou: wordt het nou wel of niet verboden?

Het leek initieel een goed plan, dat helemaal aan zou sluiten bij de te halen klimaatdoelen: alle auto’s en andere voertuigen – zo ook de snorfiets – op termijn elektrisch. Natuurlijk kan je niet zomaar alle vervuilende benzinemotoren van deze voertuigen verbieden. Dit moet stapsgewijs gebeuren en begint bij het stoppen van de verkoop van nieuwe vervuilende versies. Er zullen dan misschien nog wel lang vervuilende voertuigen rondrijden die er al waren, maar die sterven dan vanzelf uit. Hierdoor zullen veel mensen de overgang als minder heftig ervaren. Vanuit dit idee wilde het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vanaf 2025 alle snorfietsen op benzine uit de handel halen. Dit plan loopt echter niet zo gesmeerd als gedacht…

Wapperende blauwe vlaggen bij de Eurpese Unie bestuursgebouwen in Brussel , België

Brussel ligt dwars

De angel in het hele verhaal blijkt Brussel te zijn. Om zo’n verbod voor elkaar te krijgen heeft ons kabinet namelijk ook Europese steun nodig. Het lijkt erop dat hier eerder niet meteen aan gedacht is. Of dat men er vanuit ging dat dit wel goed zou komen, gezien de eerder strenge opgelegde klimaatdoelen voor EU lidstaten.

Verbazend genoeg bleek er toch “onvoldoende politiek draagvlak in EU-verband” voor te zijn, volgens een woordvoerder (op nu.nl). Dit terwijl er eerder wel een brede steun was wat betreft het zogenaamde “uitfaseren” van personenauto’s met vervuilende verbrandingsmotor, waarvan je toch zou denken dat dit voor alle Europese landen een veel grotere ingreep met mogelijk ook sterk merkbare negatieve gevolgen gaat zijn. Deze moeten er op een iets langere periode aan geloven, namelijk per 2035, zoals nu in het huidige akkoord staat. Wie weet is tegen die tijd meer draagvlak ontstaan om alsnog snorfietsen op fossiele brandstof te verbieden.

In het artikel van nu.nl doet Branchevereniging BOVAG nog een heldere uitspraak over dit geheel: “Wat je niet per wet of regel hoeft af te dwingen, moet je ook niet doen. Het aanbod is er, de kwaliteit is op orde, ze zijn betaalbaar”. In een eerder artikel lieten we ook al zien dat de verkoop van elektrische voertuigen rap aan het stijgen is op dit moment. En om tot slot nog even een ouderwetse flauwe inkopper te maken, voor als je van plan bent om binnenkort een snorfiets (of ander voertuig) te kopen: een beter milieu begint bij jezelf!