24/05/2024

Groener rijden: ook de bromfiets / snorfiets lift mee

Ferrari rode achtergrond met gillende vrouw op scooter frontaal aanzicht

Of het nu deelscooters/brommers of snelle elektrische leen(snor)fietsen zijn, je ziet ze steeds meer in het straatbeeld verschijnen. Groen rijden is duidelijk hot aan het worden. Ook bij particulieren neemt de vraag toe. Van de 18.081 bromfietsen was 54 procent elektrisch en 46 procent op benzine, meldt brancheorganisatie Bovag. In de eerste helft van 2021 was dat nog 41 versus 59 procent. Bij snorfietsen is die trend ook goed zichtbaar, bleek uit de recente cijfers van een NOS artikel dat onlangs verscheen. “Van de 18.192 verkochte snorfietsen was 45 procent elektrisch en 55 procent rijdt op benzine.” Dat is behoorlijke verandering ten opzichte van vorig jaar, toen dat nog 36 versus 64 procent was.

Verbetering van milieu en eigen portemonnee

Volgens specialisten van de Bovag komt dit deels doordat mensen graag een positieve bijdrage willen leveren aan de verbeteringen van klimaat- en milieuproblematiek. Maar dat de stijgende brandstofprijzen van de laatste tijd ook een grote rol speelt in de aanschaf van elektrisch voertuig, is ook zeker voorstelbaar.

Vooral snor-en bromfietsen, die mensen voor het merendeel voor kleine ritjes gebruiken, zijn logisch te vervangen met een elektrische versie, vanwege de op dit moment vaak nog korte actieradius. Opladen wordt ook steeds minder een probleem. Vergeleken met andere Europese landen is Nederland zelfs koploper met publieke laadpunten. Naar verwachting blijft het aantal elektrische voertuigen ook daardoor nog wel even in de lift.

Meisje raakt hand aan van jongen die op een elektrische snorfiets hakt houdt

Bromfiets of snorfiets?

Uit de eerder genoemde (verkoop)cijfers bleek ook dat de bromfiets toch net wat populairder is op dit moment, vergeleken met de snorfiets waarvan de verkoopcijfers relatief fors gedaald zijn. Deze daling komt waarschijnlijk doordat mensen weten dat de nieuwe wet die eraan zit te komen voor snorfietsers, namelijk: de helmplicht (lees ook ons eerdere artikel) die per januari 2023 ingaat. Want helaas heeft de verkeersveilige helm nog niet bij iedereen een sexy imago.