21/06/2024
Strooiwagen met zout die over een weg met sneeuw rijdt naast een thermometer in de zon met een verwarde vrouw ernaast

Nu het kwik dagelijks richting de 30 graden celcius (en hoger) stijgt worden er de nodige maatregelen getroffen, ook op de weg. Zo is het mogelijk dat je op dit soort dagen een strooiwagen op de weg ziet rijden. Dat zal best een gek gezicht zijn, want dit verwacht je niet in de zomer. Hoe zit dit?

De superkrachten van zout op de weg

Iedereen weet dat er in de winter, het asfalt gevaar loopt. Bij temperaturen beneden het vriespunt vriezen er gaten of scheuren in, die ontstaan doordat er water opvriest en uitzet in de gaatjes van het asfalt. Door een laagje zout te strooien wordt het vriespunt van het water omlaag gebracht, waardoor het dus langer duurt voordat de weg echt glad wordt.

Toch is de winter niet het enige seizoen dat schadelijk kan zijn voor onze wegen. Bij lange hoge temperaturen wordt het asfalt namelijk juist een stuk zachter door de brandende zon. Je zou kunnen zeggen dat het dus enigszins gaat smelten. Hierdoor rij je het asfalt sneller stuk, en kan er ook sneller schade aan je autobanden ontstaan. Gelukkig kan zout dat probleem ook grotendeels oplossen. De superkracht zit em dan in het feit dat zout ook vocht kan onttrekken aan waar het mee in contact komt. Denk maar het zakje schoonmaak Soda kristallen (uit je moeders gootsteenkastje), dat gauw samen gaat klonteren als de zak eenmaal open is geweest. Vocht uit de lucht trekt er dan helemaal in, en zorgt voor een stevige massa. De lucht waar het vocht aan is onttrokken wordt daardoor ook koeler, en werkt daardoor verkoelend. Je kunt dus rustig zeggen dat de chauffeurs van de strooiwagens op missie zijn om ons asfalt te beschermen tegen de hitte met zout als wondermiddel. Wat een helden!