21/06/2024

Wegkomen met een ongeldig rijbewijs steeds lastiger

stempel die een rijbewijs als ongeldig bestempeld

Vanaf 1 september krijgen rijders waarvan het rijbewijs ongeldig is verklaard, naast een aangetekende brief ook persoonlijk een brief overhandigd van een ambtenaar van de Interdepartementale Post- en Koeriersdienst (IPKD). In de brief staat dat het rijbewijs ongeldig is, dat rijden niet meer mag, en dat men het rijbewijs moet inleveren. De bestuurder moet de brief zelf in ontvangst nemen en hiervoor tekenen, volgens het CBR.

Anders dan (in sommige gevallen) voorheen zal de desbetreffende bestuurder niet meer het excuus kunnen gebruiken dat hij niet op de hoogte was, en zal doorrijden met het ongeldige rijbewijs minder aantrekkelijk gemaakt worden. Het is daardoor immers makkelijker aan te tonen dat hij of zij bewust heeft rondgereden met een ongeldig rijbewijs, en dus zal hij/zij/die ook makkelijker vervolgd kunnen worden. Het CBR verwacht dat er vanaf 1 september dus meer overtreders op dit gebied vervolgd kunnen worden ter bevordering van de verkeersveiligheid. Om hoeveel overtreders het precies gaat, wordt niet vermeld. Maar volgens cijfers van afgelopen jaar kan men al gauw denken aan zo’n 10.000 rijbewijzen die jaarlijks ongeldig verklaard worden.  Daarnaast blijkt uit de door CBR opgevraagde cijfers dat de  politie in 2021 4.817 bestuurders staande heeft gehouden omdat de desbetreffende bestuurders rondreden met ongeldig verklaard rijbewijs.

Ben jij of ken jij nou “toevallig” iemand die een ongeldig verklaard rijbewijs heeft? Ga dan voor meer informatie naar de website van het CBR en/of informeer bij de politie, om te kijken wat je moet doen in zo’n geval.