24/07/2024

Helmplicht snorfiets binnenkort van kracht

0
Vanwege helmplicht bekeurt politie scooterbestuurder zonder helm

Bestuurder scooter krijgt boete door het niet-dragen van een helm, Amsterdam 19-7-2020

Cijfers van het CJIB liegen er niet om: zo’n zeventienduizend Nederlandse bestuurders – van motor, brommer, scooter en speedpedelec – hebben afgelopen jaar een boete gekregen voor het niet-dragen van een helm. Opvallend: in 2017 was dat bijna nog de helft minder!

Laatste nieuws h­­­elmplicht (straks ook voor snorfietsers)

Is de helmplicht al zeker? Jazeker, voor snorfietsers geldt de helmplicht in Amsterdam en Utrecht al, en kan je een boete krijgen als je zonder helm door deze steden rond scheurt. Deze verplichting is op dit moment alleen nog niet landelijk in Nederland, al zijn er wel plannen om dit binnenkort in te voeren, volgens de Rijksoverheid.

De precieze datum van de invoering van de wet is nog niet bekend (waarschijnlijk januari 2023), maar dat een meer algemene helmplicht eraan zit te komen is wel duidelijk. Dat zal betekenen dat de politie veel strenger gaat letten op alle gemotoriseerde tweewielers (dit geldt nog niet voor de elektrische fiets). Voor de snorfietser (ook snorscooters) is de helmplicht dus nieuw. Hierdoor zal naar verwachting de stijging van de hoeveelheid boetes, voor het niet dragen van een helm in het verkeer algemeen, nog wel even aanhouden.

Denk je nu: wat is een snorfietser?  lees dan eerst even dit artikel, en leer het verschil het bijvoorbeeld een bromfietser. 

Waarom een helm dragen?

Iedereen weet het eigenlijk wel: het is niet zo fijn voor je pas gestylde haar, maar het is wel bewezen veiliger (Ja, ook bij korte ritjes!). “Draag je een helm op de motorfiets, dan loop je bijna 70 procent minder kans op ernstig hoofdletsel en zo’n 40 procent minder kans op dodelijk letsel”, volgens onderzoeksbureau SWOV. Denk dus maar even na wat je belangrijker vindt. En: je hebt tegenwoordig veel meer keus in helmen, waardoor het er al veel minder suf uitziet dan vroeger.

langharig meisje kust motor helm

Waar kan je een goede helm kopen?

Een van de genoemde redenen waardoor de helmplicht is uitgesteld, is dat de levertijden voor het bestellen van een goede helm op het moment erg lang is. Hierdoor zou het aanschaffen van een helm voor veel mensen niet te doen zijn op korte termijn. Je hebt voor nu dus nog wel even de tijd om uit te zoeken welke helm, bij welke dealer voor jou de meest geschikte (en mooiste!) keuze is.

Welke modellen voldoen aan de helmplicht?

Google je op een helm, dan kom je vaak meteen uit bij een stoere maar ook dure motorhelm. Niet nodig, want snorfietsers mogen volgens de nieuwe helmplicht ook een speedpedelec-helm gebruiken. Voordelen hierbij: deze soorten helm zijn lichter en ventileren beter dan zwaardere pothelmen of integraalhelmen, en soms zelfs goedkoper. In ieder geval een stuk chiller voor zomerse dagen en ook geschikt voor je net in de war gemaakte beach look kapsel!

Weet je al welke helm je wilt kopen? Of eindelijk beslist aan de hand van wat internet research? Dan raden we aan om alsnog na te vragen bij een gespecialiseerde winkel welke modellen wel en niet aan de helmplicht voldoen, zodat je er zeker van bent dat je straks (ook ná januari 2023) stijlvol gehelmd kunt rondrijden, en een boete je bespaard blijft.

vrouw op ebike met groene helm staat telefonerend stil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *