14/04/2024

5x waarom jij zo van autorijden houdt

Jong stel kust elkaar met autoruit ertussen op een zonnige dag

Volgens adviseur mobiliteit Bo Bos (XTNT) is de kans klein dat mensen die eenmaal autorijden hebben ontdekt en zelf een auto hebben aangeschaft, over zullen stappen op een ander vervoermiddel. Ondanks dat milieuproblemen wel steeds vaker genoemd worden als overweging om minder auto’s per gezin te nemen of soms helemaal geen auto, blijven we met zijn allen toch nog steeds meer auto’s kopen in Nederland. Volgens recente onderzoekscijfers van het CBS is het aantal personenauto’s van dit jaar met 13,8 procent toegenomen, vergeleken met cijfers van 10 jaar geleden.

Maar wat maakt het dan precies zo moeilijk om je auto aan de kant te schuiven?
En waarom doen nog steeds zoveel mensen rijexamen? Hieronder geven we je grofweg 5 redenen:

1: Lekker in je eigen bubbel

Misschien dat sommige mensen ondertussen al de schaamte voorbij zijn en de volgende dingen tegenwoordig ook gewoon in de trein doen. Maar voor de eigenheimers onder ons staat is een auto zoveel meer dan alleen een functioneel voertuig, die je keurig van A naar B brengt. Volgens  onderzoek van XTNT staat de eigen auto voor veel mensen symbool privé arena waarin je (bijna) alles kunt doen en laten wat je wilt. Heerlijk zwemmen in je eigen bubbel! Je kunt immers ongestoord dingen doen als: ongegeneerd meebrullen met je favoriete muziek, een presentatie hardop oefenen, een Big Mac wegschransen achter het stuur. Wie doet je wat?!

2: Vertrouwd luchtje

Raar maar waarje zal versteld staan hoeveel mensen zich hechten aan een auto die lekker of in hun beleving neutraal of vertrouwd ruikt. En volgens een artikel van Rij-instructie heeft wijlen ANWB topman Paul Nouwen ooit publiekelijk gezegd dat de auto de uitgelezen plek is om “een poep” te laten. Er gaat immers niets boven je eigen luchtje!

3: Macht

Het gevoel dat je zelf achter het stuur zit, triggert bij veel mensen het gevoel van controle en zelfs macht. Je eigen keuzes maken, ook al is het alleen maar welke weg je inslaat, kan dagelijks een krachtig gevoel opleveren. Voor veel mensen een lekker vastberaden start van hun dag.

4: Vrijheid

Vergeleken met het openbaar vervoer ben je voor je gevoel veel vrijer met een auto. Je zit immers niet vast aan bepaalde vertrektijden en bijna alle plekken zijn bereikbaar met de auto. Toch moeten we niet de nadelen vergeten die deze vrijheden wat in perspectief plaatsen. Denk alleen al aan de torenhoge brandstofkosten die Jan Modaal regelmatig van extra euro’s beroven, of dat veel mensen dagelijks opgesloten zitten in kilometers file.

5: Troost Bakkie

Deze laatste reden klinkt meer als iets voor de rich and famous, maar gaat ook zeker (onbewust) op voor Dirk Doorsnee, volgens het onderzoek van Bos/XTNT. Voor veel mensen kan een autorit werken als compensatie of troost voor de negativiteit die zij ervaren in hun werkdag of privé leven. Ga maar na: je trapt soms net even wat harder het gaspedaal in als je baas je die dag dwars zat. Veel mensen schijnen ook de auto te gebruiken om even af te koelen of afleiding te zoeken na een ruzie met hun partner.