24/07/2024
rode speelgoedauto met gouden munten op het dak gestapeld op licht blauwe achtergrond

Het zijn dure tijden, voor lessers, beginnend rijders, praktisch voor iedereen. Steeds meer mensen moeten nu extra op hun centen letten, of Marktplaats op duiken om een broodnodig zakcentje te verdienen. En je auto verkopen… dat voelt voor velen toch bijna letterlijk als het inleveren van je vrijheid en misschien zelfs wel een stukje van je identiteit. Zeker als je net je rijbewijs hebt en net een auto hebt gekocht, kan dat lastig zijn.  Je voelt ook dat milieukwesties en andere problemen dagelijks aan je banden zit te knagen: zo moeten alle auto’s elektrisch worden over een niet al te lange tijd, wordt gewaarschuwd voor een “permanent verkeersinfarct” en de fossiele brandstofprijzen blijven stijgen.

Het is duidelijk dat er veel veranderingen staan te gebeuren op gebied van autorijden. Maar om te zorgen dat we het voor nu nog even kunnen uitzingen, en jij lekker kunt blijven cruisen in je kekke bolide (met dit heerlijke zomerweer!), hier 5 simpele tips om te besparen:

1: Rijd niet standaard met airconditioning

Elektrische zaken zoals airco en stoel- of ruitverwarming kosten je namelijk altijd extra brandstof. Dit geldt ook voor dingen als USB opladers en andere zaken die op het elektrische systeem zijn aangesloten. Natuurlijk wordt de accu van je auto wel opgeladen tijdens het rijden, maar er moet bij elkaar opgeteld tegenwoordig zoveel elektriciteit leveren dat de verbrandingsmotor toch harder moet werken, lezen we ook in een artikel van Radar en ADAC, de Duitse wegenwacht. Uiteindelijk gaat voor niets gaat de zon op (of onder), airco kost je dus gewoon geld. Bespaar door deze simpelweg minder vaak aan te zetten.

USB oplaadstation in auto met meerdere apparaten ingeplugt die stoom verbruiken

2: Let op de luchtcirculatie

Mocht je echt smelten van de hitte, waardoor je het niet kunt laten om je airco aan te zetten: let dan wel even op hoe de luchtcirculatie afgesteld staat. We doelen op deze knopjes (zie onderstaande afbeelding). Je kunt hier namelijk kiezen om je auto lucht van buiten aan te laten zuigen (er staat soms een icoontje bij met het pijltje van buiten de auto), maar ook om de lucht van binnen in de auto opnieuw te laten koelen (bij dit icoontje staat er een draaiend pijltje in de auto zelf getekend). Deze laatste is het voordeligste als de buitentemperatuur hoger is dan in je auto. Je kunt hem dus op gegeven moment beter zetten op de circulatiestand die de lucht in de auto zelf koelt, omdat de auto anders constant hard moet werken om steeds weer nieuwe warme buitenlucht te koelen. Om brandstof te besparen kan je het de auto dus ook zo iets makkelijker maken.

Dashboard auto met Airconditioning circulatiestanden

3: Zet je banden regelmatig op de juiste spanning

Het lijkt een detail, maar het kan je echt geld schelen als je dit ongeveer 1x per maand checkt. In sommige automaten bij tankstations moet je munten werpen, maar er zijn ook genoeg apparaten (vaak ook bij tankstations of de betere wasstraten) te vinden waarvan je gratis gebruik kan maken. En naast dat je zuiniger rijdt, rijdt het ook nog eens een stuk comfortabeler. Dit kan je soms alleen al voelen (vooral bij oudere auto’s) aan het stuur dat minder zal trillen bij een goede bandenspanning.

Jonge man die gehurkt bij de achterband van zijn auto de banden spanning controleert

4: Rijd langzamer dan 100 km per uur

Het klinkt misschien wat stoffig, maar het werkt. Je rijdt zuiniger als je onder de 100 kilometer per uur blijft. Ook hiervoor geldt de logische redenatie: de verbrandingsmotor hoeft minder hard te werken, dus slurpt minder brandstof, zodat jij geld bespaart. En of je nou echt zo veel sneller op je bestemming bent, als je die 10 of 20 km per uur harder rijdt? Vaak niet of nauwelijks. En voor de engeltjes onder ons is het sowieso al een uitgemaakte zaak, op veel wegen mag je immers ook niet eens meer harder dan dat.

5: Ga elektrisch rijden, als je de mogelijkheid hebt.

Misschien voelt het een beetje als dooddoener, en makkelijker gezegd dan gedaan. Een elektrische auto is immers (nu nog) relatief duur in aanschaf. Toch hoef je niet eens een milieuridder te zijn om te kunnen geloven in deze goede investering,  je zal het al snel merken in je portemonnee. Sommige mensen kiezen liever voor een auto op gas (LPG), een optie die al jaren goedkoper is (dan benzine of diesel). De vraag is wel voor hoe lang dat zo blijft, omdat dit uiteindelijk ook niet een erg schone manier van rijden is. Daarbij zien we dat elektrisch rijden steeds aantrekkelijker wordt gemaakt via allerlei maatregelen. Zo schreven we eerder al over parkeerkortingen voor elektrische voertuigen. Naar verwachting komen er in de komende jaren steeds meer van dit soort voordelen bij voor elektrisch rijden en is dit, volgens ons – ondanks alle haken en ogen – uiteindelijk de beste manier om te besparen.