21/06/2024

Feit of Fabel: Smartphone verhoogt explosiegevaar tijdens tanken

tankstation brandstofpomp waarbij een rood bordje staat met verboden voor vuur en telefoon

Ooit dit bordje of sticker gezien? Volgens een artikel dat de Stentor onlangs publiceerde, is dit bord nog steeds bij veel tankstations te vinden. Het gaat om het verbod op het actief gebruiken van een telefoon tijdens het tanken. Dat je beter niet kan roken of een aansteker in de buurt moet houden van een tankinstallatie, weet iedereen onderhand wel. Zo niet: kijk een willekeurige nineties Amerikaanse actiefilm, en voilà, zie wat voor explosieve schade het kan aanrichten. De brandstof die je in je tank stopt is namelijk licht ontvlambaar. En gelukkig ook maar, anders zou je auto er een hele kluif aan hebben om het als brandstof te gebruiken. En de eerste lettergreep van het woord ‘brandstof’ zegt natuurlijk ook al genoeg.

Telefoonverbod

Dat het actieve gebruik van een telefoon in de buurt van een tankstation hetzelfde effect zou kunnen hebben als een lucifer of sigaret tijdens het tanken, was totaal nieuw voor onze redactie. Nooit voorbij gekomen bij de theorieles in ieder geval, al leer je daar natuurlijk ook alleen maar de meest essentiële zaken (in zoverre dit niet van levensbelang is!). Zelf moest onze redactie erg haar best doen om er eentje te spotten. Misschien zijn de meeste tankstation niet op de hoogte of overtuigd van het verhaal. Zo’n verbod lijkt ons ook geen doen, in een tijd waarin het normaal is dat je praktisch de hele dag vastgeplakt zit aan je smartphone, zeker in je vrijheid, al is het soms onzichtbaar handsfree.

Smartphone of walkietalkie?

Toevallig of niet, het icoontje dat de telefoon op het bord weergeeft heeft eerlijk gezegd weinig weg van een smartphone, en lijkt meer op een ouderwetse walkietalkie of gsm (voor degenen die  deze termen als abrakadabra vinden klinken, is hier een Wikipedia voor een retro recap). We vragen ons daarom af of deze hardnekkige sticker niet gewoon enorm is verouderd. Als we het even in de shop gaan vragen, kunnen de medewerkers van het desbetreffende tankstation hier geen opheldering over geven. Het telefoon icoontje was de kassamedewerker zelfs nog nooit zo opgevallen..

Volgens het eerder genoemde Stentor artikel, zou de gedachte zijn dat een elektrische energie van de telefoon een vonk zou kunnen produceren (hoe precies wordt niet helemaal beschreven). “Deze zou in combinatie met de gassen van licht ontvlambare benzine brand kunnen veroorzaken, resulterend in ernstige, zelfs levensbedreigende verwondingen.” Vervolgens haalt het artikel een aflevering van het Amerikaanse tv-programma Mythbusters aan, waarin onder meer deze theorie met behulp van spectaculaire natuurkundige proeven door de gehaktmolen wordt gehaald. Verrassing: er blijft niets heel van deze bewering! Vreemd dus eigenlijk dat dit verbod dus nog steeds rondzwerft.

Stickers explosiegevaar en verbod gebruik van telefoon

Ons advies aan tankstations is dus bij deze: voorkom verwarring en lastige vragen van verkeerswijsneuzen, en verwijder dit soort bordjes/stickers van telefoons (die echt zóóooo passé zijn!). En aan jullie lessers/beginnend rijders: kom je dit fabelachtige verbod tegen tijdens een tankbeurt? Dan kan je dit dus rustig negeren. Ook wel eens lekker, toch?!