24/07/2024

Buzzing: de VW hippiebus bestaat 75 jaar!

Rood witte T1 oldtimer op grasveld bij VW fandag

Happy birthday VW T1 bus

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat het automerk VW met de hippiebus aan de slag ging. Wie benieuwd is naar hoe dit begon, kan terecht in het Rijksmuseum, waar de 1e schets van de beroemde wagen achter glas ligt. Meer dan een mooie doodle was het destijds niet. Maar inmiddels weten we dat dit simpele begin geleid heeft tot één van de meest iconische auto’s ooit. Iedereen kent wel iemand die er gek van was of nog steeds is. Zo bleek ook een paar weken geleden, op de door VW georganiseerde Bus tot Buzz tour  dat er ook veel jong volwassen gek zijn op de T1. Er reden namelijk ook een aantal jonge bestuurder mee, die meestal aangestoken zijn door hun (vroegere 70’s hippie) ouders. Maar ook doordat deze kleurrijke bussen vaak te spotten zijn op festivals als foodtruck, blijven ze eindeloos populair.

Groene VW T1 bus gebruikt als foodtruck op een horeca markt VW T1 bus 1e schets in een vitrine van het Rijksmuseum Amsterdam

De facelift van de T1

Voor wie graag een hippiebus wil hebben, maar geen sleutel talent in zijn bloed heeft, brengt VW (waarschijnlijk dit najaar) een nieuwe versie uit. Bekend is dat de bussen net zo kleurrijk gaan zijn, elektrisch en een bijpassende naam gaat krijgen, namelijk de ID. Buzz.  De insteek van deze remake is duurzaamheid. De CO2-uitstoot die bij de productie en het transport vrijkomt, wordt namelijk gecompenseerd. Daarnaast gebruikt Volkswagen Bedrijfswagens gerecyclede synthetische materialen en belooft het interieur is volledig vrij te zijn van echt leer. Voor een korte sneak peak kijk je op de website van Volkswagen. Als dit concept aansluit bij de lifestyle van de moderne milieubewuste hippie/hipster, weten wij het ook niet meer!